Skip to content

Wskaźnik masy ciała i śmiertelność

1 tydzień ago

1151 words

Śmiertelność standaryzowana wiekowo wśród czarnych kobiet i białych kobiet bez historii palenia i chorób. Stawki są standaryzowane zgodnie z rozkładem całej populacji badanej płci żeńskiej. Dane pochodzą z Calle et al.1
W analizie zależności między wskaźnikiem masy ciała a śmiertelnością z dużego i ważnego badania profilaktyki raka II, sponsorowanego przez American Cancer Society, Calle et al. (Wydanie 7 października) stwierdził, że otyłość jest mniej ważnym czynnikiem prognostycznym umieralności wśród czarnych kobiet niż wśród białych kobiet. Wniosek ten może być nieco mylący, ponieważ opierał się w dużej mierze na porównaniu względnego ryzyka w dwóch grupach rasowych. Dane w Tabeli 2 artykułu (przedstawione tutaj na ryc. 1) pokazują, że śmiertelność wzrasta, ponieważ wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) wzrasta zarówno dla kobiet czarnych, jak i dla kobiet z ciałem wskaźniki masowe 23,5 lub wyższe. Względne ryzyko związane z podwyższonymi wartościami wskaźnika masy ciała było niższe u czarnych kobiet niż u białych tylko dlatego, że wskaźnik zgonów w kategorii referencyjnej był wyższy w przypadku czarnych kobiet. Skorygowana względem wieku śmiertelność kobiet otyłych (o wskaźniku masy ciała 30 lub więcej) była podobna w przypadku czarnych i białych.
Należy zachować ostrożność, gdy porównanie względnego ryzyka między grupami, których całkowite ryzyko jest różne, jest podstawą wnioskowania o względnej wadze czynnika ryzyka. Myślę, że lepsza interpretacja znaczenia różnic rasowych w tym badaniu jest taka, że wśród kobiet, które nie są otyłe, czynniki inne niż wskaźnik masy ciała stanowią wyższą śmiertelność wśród czarnych niż wśród białych. Jednak w obu wyścigach wyższy wskaźnik masy ciała wskazuje na wyższą śmiertelność, a śmiertelność wśród kobiet otyłych jest wysoka.
Tim Byers, MD, MPH
University of Colorado School of Medicine, Denver, CO 80262
Odniesienie1. Calle EE, Thun MJ, Petrelli JM, Rodriguez C, Heath CW Jr. Wskaźnik masy ciała i śmiertelność w prospektywnej kohorcie amerykańskich dorosłych. N Engl J Med 1999; 341: 1097-1105
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Pojedynczy zestaw wytycznych dotyczących optymalnej masy ciała został przyjęty jako odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych.1,2 Calle et al. sugerują, że obserwacja uczestników badania przeciwnowotworowego na raka II dostarcza dowodów na poparcie tego pojedynczego zakresu zalecanej masy ciała przez całe życie. Autorzy opierają swoje oświadczenie na subiektywnej interpretacji danych zawartych w Tabeli 3 ich artykułu. Nie wierzymy, że ich dane wspierają ich wnioski.
Rysunek 1. Rycina 1. Względne ryzyko śmierci wśród osób, które nigdy nie były wędzone i które nie miały historii choroby, według wskaźnika masy ciała, płci i wieku. W Tabeli 3 artykułu autorzy przedstawiają wskaźniki umieralności według wskaźnika masy ciała wśród 84,376 mężczyzn i 217 857 kobiet, które nigdy nie paliły, nie straciły na wadze w poprzednim roku i nie miały historii żadnej choroby w czasie, gdy odpowiadali kwestionariusz (1982); wzrost i waga były zgłaszane przez samego siebie. Nasza ryc. przedstawia stawki z ich analizy dla każdej kategorii wiekowej i kategorii wskaźnika masy ciała W przypadku mężczyzn w wieku od 30 do 64 lat dane wykazują bardzo mały wzrost ryzyka zgonu z wszystkich przyczyn, skorygowany o zmienne towarzyszące, związany z wartościami wskaźnika masy ciała wynoszącymi 25,0 do 27,9 (w porównaniu z wartościami w kategorii referencyjnej 23,5 do 24,9). W przypadku kobiet w tej samej grupie wiekowej odpowiedni wzrost ryzyka wynosił około 30 procent. Zarówno w przypadku mężczyzn, jak i kobiet w wieku od 65 do 74 lat, nie zaobserwowano istotnego wzrostu ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn dla kategorii wskaźnika masy ciała wynoszącej 25,0 do 27,9 (skorygowane ryzyko względne, 0,99 do 1,12). Wśród starszych kobiet tylko wartości wskaźnika masy ciała wynoszące 28,0 lub więcej wiązały się ze znaczącym wzrostem ryzyka. Wyniki te sugerują, że w przypadku niepalących mężczyzn i kobiet bez historii choroby, którzy są w wieku 65 lat lub starszych, cały zakres wartości wskaźnika masy ciała od 20,5 do 28,0 daje równoważne ryzyko. Chociaż nie stanowią one dowodu, dane te są również zgodne z poglądem, że nadmierne ryzyko związane z indeksem masy ciała wynoszącym od 20,5 do 28,0 znika wraz z wiekiem, szczególnie u kobiet w wieku około 65 lat. Podsumowując, dane przedstawione przez autorów nie dostarczają niezbędnych dowodów na poparcie standardów niezależnych od wieku, a w rzeczywistości dane są bardziej zgodne z obecnością zależnej od wieku zależności między wskaźnikiem masy ciała a śmiertelnością.
Ramón A. Durazo-Arvizu, Ph.D.
Uri Goldbourt, Ph.D.
Daniel L. McGee, Ph.D.
Loyola University Stritch School of Medicine, Maywood, IL 60153
2 Referencje1. Departament Rolnictwa, Departament Zdrowia i Opieki Społecznej. Odżywianie i twoje zdrowie: wytyczne żywieniowe dla Amerykanów. 4 ed. Biuletyn do domu i ogrodu 232. Washington, DC: Government Printing Office, 1995.
Google Scholar
2. Krajowe Instytuty Zdrowia. Wytyczne kliniczne dotyczące identyfikacji, oceny i leczenia nadwagi i otyłości u dorosłych – raport na temat dowodów. Obes Res 1998; 6: Suppl 2: 51S-209S [Erratum, Obes Res 1998; 6: 464.]
Crossref MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Dr Byers ma rację w swojej obserwacji, że skorygowana względem wieku liczba zgonów wśród czarnych kobiet i białych kobiet otyłych jest podobna, podczas gdy wśród kobiet nieotyłych śmiertelność jest wyższa dla czarnych kobiet niż dla białych kobiet. Jak podkreśla dr Byers, wśród osób, które nie są otyłe, musimy przyjąć, że czynniki inne niż masa ciała stanowią przyczynę wyższej śmiertelności obserwowanej wśród czarnych kobiet. Naszym zamiarem było raczej opisanie niezależnego wpływu otyłości na śmiertelność, oddzielnie dla czarnych i białych, niż zbadanie wielu innych możliwych przyczyn dobrze udokumentowanej wyższej śmiertelności wśród czarnych. Nasze wyniki wskazują, że sama otyłość nie zwiększa znacząco wielu innych znanych (i nieznanych) czynników ryzyka, które powodują wyższy wskaźnik śmiertelności wśród czarnych kobiet niż wśród białych kobiet.
Jest to prawdą, niezależnie od tego, czy bada się względne ryzyko, czy bezwzględne różnice w śmiertelności. W naszych badaniach odnotowano 726 dodatkowych zgonów na 100 000 osobolat na ryzyko wśród najcięższych białych kobiet, w porównaniu z białymi kobietami o normalnej wadze (względne ryzyko, 2,00), podczas gdy odnotowano 257 dodatkowych zgonów na 100 000 osobolat zagrożonych wśród najcięższych czarnych kobiet w porównaniu z czarnymi kobietami o normalnej wadze (względne ryzyko, 1,21) Stąd wydaje się, że otyłość sama w sobie jest silniejszym czynnikiem ryzyka zgonu wśród białych kobiet niż wśród c
[podobne: żyła podobojczykowa, nieżyt oskrzeli, komórki oksyfilne ]
[przypisy: candidia, chłoniak rokowania, chłoniak złośliwy ]