Skip to content

Skrobia odporna na amylazę oraz doustne roztwory do rehydracji dla cholery ad

3 tygodnie ago

537 words

Podjęliśmy niniejsze badanie, aby przetestować tę hipotezę. Metody
Pacjenci
Czterdziestu ośmiu kolejnych adolescentów lub dorosłych pacjentów (przedział wiekowy, od 14 do 58 lat) z cholerą, którzy zostali przyjęci do Christian Medical College i szpitala w Vellore w Indiach, od maja 1994 r. Do lipca 1996 r. Zgłosiło się do badania. Pacjenci byli włączani, jeśli mieli ostrą, wodnistą biegunkę trwającą krócej niż 72 godziny i byli dodatni dla organizmów związanych z cholerą przez badanie wiszące stołka. (W badaniu wiszącym i opuszczonym bada się wilgotne podłoże stolca pod oświetleniem ciemnego pola dla organizmów o wzorze ruchliwości charakterystycznym dla vibrios.) Pacjenci, którzy wcześniej otrzymali antybiotykoterapię i ci z ciężką chorobą ogólnoustrojową zostali wykluczeni z badania.
Protokół badania
Losowo przydzieliliśmy pacjentów do otrzymania jednej z trzech terapii: doustnego roztworu do rehydracji na bazie glukozy (World Health Organisation formuła B), doustnego roztworu do rehydracji na bazie glukozy, do którego dodano 50 g mąki ryżowej na litr roztworu lub glukozy doustny roztwór do rehydratacji, do którego dodano 50 g skrobi kukurydzianej o wysokiej zawartości amylozy na litr roztworu (skrobia odporna na amylazę). Randomizacja polegała na zastosowaniu permutowanych bloków, z których każdemu z sześciu losowo przydzielono sześciu pacjentów do trzech grup leczenia, tak, że w każdej grupie leczenia było dwóch pacjentów. Następnie wybraliśmy nowy blok sześciu pacjentów, tak aby kolejność przypisywania do grup leczenia była inna niż w poprzednim bloku, aż do momentu, w którym przydzieliliśmy osiem bloków pacjentów.
Zarówno mąka ryżowa (otrzymana w handlu), jak i skrobia odporna na amylazę (dostarczona przez Starch Australasia, Sydney, Australia) tworzyły dokładnie rozproszone zawiesiny, które zostały spożyte natychmiast po przygotowaniu. Bazujący na glukozie doustny roztwór do rehydracji został zapakowany w worki, z których każdy można było odtworzyć w 200 ml wody. Skrobię odporną na amylazę i mąkę ryżową dodano w 10-gramowych ilościach, niepoddanych obróbce, do 200 ml odtworzonego doustnego roztworu nawadniającego tuż przed spożyciem. Osmolalność trzech roztworów była podobna i wynosiła średnio 327 mOsm na kilogram mierzony osmometrem ciśnienia pary (Wescor, Logan, Utah). Wszyscy pacjenci wyrazili ustną zgodę. Protokół badania został zatwierdzony przez komitet badawczy Christian Medical College i Hospital.
Pacjenci byli leczeni doustnym roztworem nawadniającym (samodzielnie lub z mąką ryżową lub skrobią odporną na amylazę) zgodnie z planem leczenia B Światowej Organizacji Zdrowia, który jest stosowany w leczeniu łagodnego do umiarkowanego odwodnienia i obejmuje podawanie doustnego roztworu do nawadniania w 75 ml na kilogram masy ciała (maksymalnie 4 litry) w ciągu pierwszych czterech godzin. Mąka ryżowa, powszechny składnik doustnych roztworów nawadniających na bazie zbóż, zawiera zarówno skrobię, jak i inne węglowodany złożone. Ze względu na charakter zawiesiny utworzonej ze skrobi odpornej na amylazę, pacjenci nie mogli być całkowicie nieświadomi leczenia, które otrzymali. Jednak mąka ryżowa i skrobia odporna na amylazę tworzyły zawiesiny o podobnym wyglądzie, a pacjenci i ich opiekunowie nie wiedzieli, czy pacjenci zostali przydzieleni do grupy mąki ryżowej, czy grupy odpornej na skrobię.
[hasła pokrewne: radioskopia, obrzęki opadowe, budowa asteniczna ]
[podobne: medeor leszno, evra ulotka, candida albicans objawy ]