Skip to content

Produkcja glicerolu w podskórnej tkance tłuszczowej u szczupłych i otyłych ludzi.

3 miesiące ago

240 words

Aby oszacować regionalną podskórną szybkość wytwarzania glicerolu u zdrowych i otyłych ludzi, mierzono żylną arterializowaną glicerol w osoczu, śródmiąższową glicerynę w podskórnej tkance tłuszczowej wraz z przepływem krwi w tkance tłuszczowej (ATBF, ml / 100 g.min) w stanie poabsorpcyjnym i przez 2 h po spożyciu 100 g doustnej glukozy. Ośmiu szczupłych i ośmiu otyłych mężczyzn z prawidłowymi doustnymi testami tolerancji glukozy badano techniką mikrodializowania podskórnego i klirensem 133xe. W stanie poabsorpcyjnym stężenia śródmiąższowe glicerolu u osób szczupłych i otyłych wynosiły 170 +/- 21 vs. 282 +/- 28 mikroM (P mniej niż 0,01) i 156 +/- 23 vs. 225 +/- 12 mikroM (P mniej niż 0,05) w podskórnej tkance tłuszczowej jamy brzusznej i udowej. Odpowiadający poziomom glicerolu tętniczego wynosił 54 +/- 4 wobec 75 +/- 14 mikroM (NS). Wartość ATBF brzucha była większa u osób szczupłych (3,2 +/- 0,6 vs. 1,6 +/- 0,3; P mniej niż 0,05), podczas gdy ATBF w kości udowej był podobny w obu grupach (2,7 +/- 0,4 vs. 2,4 +/- 0,7). Oszacowane średnie miejscowe uwalnianie glicerolu (mumol / 100 g.min) było podobne w grupie szczupłej i otyłej (0,16 +/- 0,03 vs. 0,20 +/- 0,05 i 0,18 +/- 0,02 vs. 0,17 +/- 0,04) w grupie odpowiednio strona brzuszna i udowa. Wnioskujemy, że produkcja gliceryny z tkanki podskórnej zwiększa się w otyłości, niezależnie od rozkładu tkanki tłuszczowej. To wzmocnienie jest spowodowane zwiększoną masą tkanki tłuszczowej.
[hasła pokrewne: urydynox opinie, detramax żel, zapalenie ślinianki przyusznej ]

0 thoughts on “Produkcja glicerolu w podskórnej tkance tłuszczowej u szczupłych i otyłych ludzi.”